Από το 1911 μέχρι το 2019, ξεφυλλίζουμε το βιβλίο των κινηματογραφικών μεταφορών του πιο προσωπικού έργου του Τσαρλς Ντίκενς.

To «The Personal History, Adventures, Experience and Observation of David Copperfield the Younger of Blunderstone Rookery», όπως είναι ο πλήρης τίτλος αυτού που στην ιστορία έχει μείνει απλά ως «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» είναι το όγδοο μυθιστόρημα που έγραψε ο Τσαρλς Ντίκενς και εκδόθηκε αρχικά σε συνέχεις το 1849-50 και σαν ολοκληρωμένο βιβλίο το 1850.

Το βιογραφικό ταξίδι του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ από την παιδική του ηλικία μέχρι τη στιγμή που ως μεσήλικας αποφασίζει να διηγηθεί τη ζωή του σε πρώτο πρόσωπο, θεωρείται από πολλούς το αριστούργημα του Τσαρλς Ντίκενς, η επιτομή όλων των εμμονών, του απαράμιλλου στιλ και της κοινωνικής κριτικής και, όχι άδικα, την περίπου δική του αυτοβιογραφία.

Δύσκολο στη μεταφορά του στο σινεμά, λόγω της «επεισοδιακής» του δομής, αλλά και της αφαιρετικότητας που αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού και της φαντασίας, το βιβλίο μεταφέρθηκε πολλάκις (κυρίως για την τηλεόραση), αλλά δεν ευτύχησε ακριβώς να δώσει κλασικές ταινίες – τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε με τον «Ολιβερ Τουίστ» ή τις «Μεγάλες Προσδοκίες».

Με αφορμή την έξοδο στις αίθουσες του «Διαφορετικού Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» του Αρμάντο Ιανούτσι, ταξιδεύουμε από τη Δανία του βωβού μέχρι τον Τζορτζ Κιούκορ και από τον Ντάνιελ Ράντκλιφ μέχρι τον Ντεβ Πατέλ, ακολουθώντας το νήμα των μεταφορών του «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» σε σινεμά και τηλεόραση.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο flix.gr

Από τον Μανώλη Κρανάκη

Related Article